Ideas Waiting To Happen - een innovatief vierluik voor techneuten, creatieven en visionairs.

Wat zou er gebeuren als we de nieuwste technologische inzichten combineren met een creatieve brainstorm over mogelijke toepassingen? Welke innovatieve toepassingen kunnen ons dagelijks leven verrijken?

'Ideas Waiting To Happen' brengt innovatieve samenwerking tot stand tussen wetenschap en design. In een serie van vier bijeenkomsten in Utrecht vertellen wetenschappers over de nieuwste mogelijkheden. Ontwerpers tonen inspirerende projecten. Visionairs introduceren toekomstscenario's die we willen vermijden of juist tot stand brengen. Dat is nog maar het begin, de input voor het échte werk! Want vervolgens worden er samen nieuwe toepassingen voor nieuwe technieken bedacht, en onverwachte nieuwe samenwerkingen. Op de laatste dag worden de beste ideeën gepitcht en de allerbeste beloond. Het gaat om ideeën die nu pas denkbaar zijn vanuit een inzicht in de nieuwste technische mogelijkheden en maatschappelijke ontwikkelingen. Wat is de volgende stap?

Op vier woensdagen in mei kwamen techneuten, wetenschappers, creatieven en visionairs bijeen bij Impakt om zich te laten inspireren door drie thema’s. ‘s Middags was de vloer voor telkens drie top-sprekers die voor de inhoud en de nieuwste inzichten zorgden die, In het middagprogramma namen we kennis van de laatste mogelijkheden, door drie topsprekers. Na een goed diner volgde het echte werk in de brainstorm, waarin de nieuwe mogelijkheden werden toegepast in de meest uiteenlopende ideeen.  De laatste woensdag stond in het teken van het uitwerken van de ideeën in organisch gevormde teams en pitchen voor de prijzen.  

Woensdag 2 mei – Nanotechnologie

Koert van Mensvoort (kunstenaar, filosoof en wetenschapper) opent de middag met een presentatie over de Nanosupermarket. De Nanosupermarkt presenteert speculatieve nanotech producten die in de komende tien jaar in de supermarkt kunnen liggen. Enkele voorbeelden die Koert presenteert zijn:
medicinale snoep, interactieve muurverf, een nanowijn waarbij de smaakt aangepast kan worden met een magnetron, een Twitter-implantaat, onzichtbare beveiliging spray en nog veel meer. De Nano-producten zijn afkomstig van ontwerpers, ingenieurs en kunstenaars uit de hele wereld. Ze worden geselecteerd door een jury van nanotech-en design-experts. Koert laat zien dat de producten zowel innovatief en nuttig kunnen zijn maar zeker ook griezelig en verontrustend. De Nanosupermarkt heeft onder andere als doel om de discussie op gang te brengen om naar scenario’s van de Nano toekomst te kijken. 


Vervolgens is kunstenaar Frederik de Wilde aan de beurt. Hij stipt een van zijn projecten aan waarbij hij met gebruik van nanotubes het “zwartste zwart” heeft ontwikkeld. Zwart dat voor 99,9% licht absorbeert. Het project bestaat nog steeds als een kunstwerk, maar heeft zich inmiddels ook ontwikkeld tot een product waarvan zelfs NASA de voordelen ziet! Bijvoorbeeld op de binnenkant van telescopen om restlicht te reduceren.
Met veel enthousiasme bewandelt De Wilde het pad van wetenschappelijk onderzoek, via prototypen, naar autonome kunst. Het zijn twee uitersten die voor de buitenstaander moeilijk te doorgronden zijn. De Wilde is in beide werelden thuis en vormt zo een zeldzaam voorbeeld van de samenkomst van kunst en wetenschap in een persoon.


Prof. dr. Andries Meijerink is hoogleraar Vaste Stof Chemie aan het Debye Institute for Nanomaterials Science (DINS) aan de Universiteit Utrecht. Dit instituut benadert Nano-materialen multidisciplinair en onderzoekt hun potentie voor een duurzame maatschappij. Andries probeert met zijn Frequently Asked Nano Questions enige verduidelijking in het onderwerp te brengen. Met eenvoudige voorbeelden en een klein proefje laat hij de werking van Nano met betrekking tot licht zien.
 

Na een voortreffelijk diner van Dado Catering is het tijd om te gaan brainstormen. De groepen vormen zich vanzelf en er worden schetsen van creatieve Nano toepassingen gemaakt. De sprekers van de middag fungeren nu als vraagbaak en klankbord.

Aan het eind van de avond was het zover om de ideeën in een ‘powerpitch’ te presenteren.

Uiteindelijk kwam de jury na kort beraad met de winnaar van de avond: Het ontwikkelen van nuttige toepassingen van een gas waarin nano-deeltjes rondzweven, door Bram Geenen. Meestal wordt dit als gevaarlijk gezien, maar nog nooit is gekeken naar de voordelen van zo’n (goed afgesloten!) “nano-gas”. Als voorbeeld zou je een regenboog of ander beeld in een ruimte kunt doen verschijnen.

 

Woensdag 9 mei – LED

De tweede woensdag stond  in het teken van LED/Light. Laura Taylor, Design Director for Innovation Philips Lighting at Philips Design, was de eerste spreker van de middag. Zij geeft een overzicht van de unieke eigenschappen van LED (klein, koel, zuinig, dynamisch, etc) en geeft een groot aantal inspirerende voorbeelden van de vertaling in toepassingen.

Rombout Frieling en Jacob Alkema spreken over de perceptie van licht en over OPENLIGHT. We “zien” niet altijd wat we denken te zien: licht heeft fysische eigenschappen, die worden opgevangen door onze “sensoren” (ogen en hersenen), die interpreteren we ieder op een eigen manier, en als laatste “geloven” we iets. Een van de vele fascinerende voorbeelden is dat we zo gewend zijn dat licht van boven komt (de zon) dat we dit standaard aannemen. Zelfs al wordt een abstracte afbeelding van kubussen langzaam ondersteboven gedraaid, dan lijkt het licht nog steeds van boven te komen. De flexibiliteit van LED in kleur en dynamiek maakt het mogelijk hier veel meer mee te experimenteren en gebruik van te maken. OPENLIGHT is het creatieve lab van het Intelligent Lighting Institute van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Studio Drift is de in Amsterdams gevestigde ontwerpstudio van Ralph Nauta en Lonneke Gordijn. Zij zijn geïnspireerd door de combinatie van nieuwe technologie,  natuur en menselijke cultuur. In bijna al hun ontwerpen worden innovatieve toepassingen van licht gebruikt om die fascinatie over te brengen. De samenkomst van het verhaal, de techniek en het ontwerp zorgen ervoor dat Studio Drift blijft innoveren. De crossover met de nieuwete technische mogelijkheden is zeer belangrijk in hun ontwerpproces. Enkele voorbeelden van innovatieve toepassingen van licht zijn de Dandelight en de Flylight.

 Na deze inspirerende sprekers was het tijd om de inwendige mens te verwennen met een warme hap van de Blauwe Kameel.

Ter introductie op de brainstrom werden er vijf vragen gesteld aan de deelnemers:

 1. Welk wereldprobleem zou je op willen lossen?
 2. Wat neem je mee uit je brandende huis?
 3. Wat staat er op je visitekaartje?
 4. Wat is de beste eigenschap van iemand die je liefhebt?
 5. Met wie wil je samenwerken?

Na een korte kennismaking op basis van deze vragen kon een ieder zijn brainstorm-groep gaan vormen. Aan het eind van de avond was het weer tijd voor de powerpitch. Ideeën:


De jury koos voor het speculatieve idee van een nanospiegel die het licht kan ombuigen.  De bedenker, Folly Teko, dacht daarbij als toepassing aan heel precies omlijnde lichtbundels, bijvoorbeeld in koplampen van auto’s. Deze techniek maakt in principe ook mogelijk dat een object kan “verdwijnen” (onzichtbaarheidsmantel-principe).  

Woensdag 16 mei – 3D printing

De laatste van de themasessies was wellicht het meest praktisch, 3D printing. Harma Woldhuis werkzaam voor Ultimaker trapte af met een presentatie over de techniek en werking van een 3D printer. Wat kan er mee en wat zijn de nieuwste toepassingen.


Joris van Tubergen, ontwerper en betrokken bij Protospace liet zien hoe hij als ontwerper gebruikt maakt van 3D printing. Een van zijn projecten is €1,- per minute design waarbij klanten per minuut betalen voor een uniek geprint voorwerp. Eén van de vragen die hij oproept is: wat is de rol van de ontwerper in een wereld waarin iedereen producten kan bedenken en thuis kan printen? Hij suggereert dat ontwerpers “templates” gaan ontwerpen die binnen kaders aan te passen zijn door de eindgebruiker.


Stijn Kuipers, allrounder in techniek, programmeur enontwerper van o.a. BlokModular, een intuïtieve sound-synthesizer. Hij ging in op de fusie van 3D printing met het vakgebied van de robotica en beantwoordde de vele vragen die er bij de deelnemers leefden.

Het laatste diner werd verzorgd door The Culinary Gurus. Met gevulde magen werd er een eerste aanzet gegeven voor de brainstorm. Ter kennismaking vertelde ieder kort:

 1. wat er op zijn visitekaartje staat
 2. of hij eerder met 3D printing had gewerkt
 3. met wat voor mensen hij samen wil werken.

Daarna volgde een individuele brainstorm. Ter inspiratie werden A4’tjes doorgegeven met daarop steeds een enkel woord als ‘samenleving’ of ‘recycling’. Ieder schreef daarbij alle ideeën die in hem opkwamen. Stokte het, dan werd het A4’tje snel omgeruild voor een andere, met een nieuw woord, plus de aantekeningen van een ander.

Nadat ieder zelf zoveel mogelijk ideeën had gegenereerd, was het weer tijd om groepen te vormen en samen te brainstormen. Wat er zoal bedacht werd:

Aan het eind van de avond was het aan de jury om het beste idee van de avond te kiezen. Deze keer ging de ‘Spullenbank’ het idee van scannen en 3D printen van gebruiksvoorwerpen met behoud van persoonlijke gebruikskenmerken, er met de Ideas Waiting To Happen beker vandoor. Dit was van een team van maar liefst vijf mensen.

Woensdag 23 mei – De finaledag


Na drie woensdagen inspiratie en brainstormen stond de finaledag in het teken van het vormen van definitieve teams, het verder uitwerken van de ideeën en het voorbereiden van de pitch. Aan het begin van de ochtend werden de ideeën door de bedenkers  kort gepitcht aan alle anderen. Sommigen kwamen alleen, sommigen hadden al groepen gevormd rond een idee. Vervolgens was iedereen vrij zich aan te sluiten bij een idee. Voorwaarde was dat er een team gevormd zou worden waarbinnen samengewerkt zou worden. Dit proces verliep heel natuurlijk en zonder problemen kon men in teams de ideeën verder uitdiepen. Doel voor de middag was om tot een uitgewerkt concept te komen, dat in drie minuten aan de jury gepresenteerd kon worden. Een tafel vol knutselspullen bood de mogelijkheid om een eerste “prototype” of verduidelijking van de toepassing te maken.

Dit alles resulteerde aan het eind van de middag in een 7-tal presentaties. Aan de jury de schone taak om een winnaar uit te kiezen en de prijzen te verdelen. De ideeën die gepresenteerd werden waren:

 1. Iolumo – Een lichtobject die je mate van activiteit op social media laat zien dmv verschillende kleuren LED en je data opslaat zodat je die later terug kan lezen. 

 2. Solar Fiber – Een zonne-enenergie vezel die verwerkt kan worden in kleding, zodat de energie eraan onttrokken kan worden.

 3. ArLEDto - Een open source platform met een bouwsteentje/kubus als maatstaf, dat gebruik en toepassing van LED helpt standaardiseren. Zoals Arduino dat heeft gedaan voor elektronica.

 4. Delicious Pattern – Een bord met een vloeistof-afstotend patroon waar saus omheen vloeit. Communicatie en decoratie d.m.v. een “anti-wetting” nano-coating.

 5. Plastic-a-GoGo - Het project waar petflessen en zwerfplastic worden omgesmolten en via 3D printers tot nieuwe gebruiksvoorwerpen gemaakt. Voorbeeld: brillen in arme landen of zelfmaak-tupperware.

 6. Led-Zeppelin – LED verlichting in een aluminiumballon ten behoeve van bijvoorbeeld festivalverlichting.

 7. Origin - Creëren voor Dummies – Het toepasbaar maken van 3D printing voor iedereen d.m.v. bouwen met legoblok-achtige bouwstenen die elkaars locatie doorgeven aan een apparaat, vervolgens via filtermatige aanpassingen kun je dan zelf een nieuw ontwerp (laten) printen.

De jury bestond uit Harm Peters van de L&P group, Laura Taylor van Philips Lighting en de organisaties van Ideas Waiting To Happen.


De eervolle vermelding - toegewezen door Ideas Waiting To Happen - ging naar Plastic a GoGo.

De tweede prijs a € 2.500,- ter beschikking gesteld door Philips ging naar Frank van den Berg voor ArLEDto.

De eerste prijs ter waarde van € 5000,- van de L&P Group werd gewonnen door de Solar Fiber groep.

Alle prijswinnaars zullen exposure krijgen tijdens de Nacht van de Kunst en Wetenschap in Groningen en het GOGBOT festival, van 6 tot 9 september in Enschede. De eerste editie van Ideas Waiting To Happen werd afgesloten met een feestelijke borrel waarbij direct alweer verder na werd gedacht over de doorontwikkeling van de prijswinnende ideeën.

Deze succesvolle eerste serie van Ideas Waiting To Happen smaakt naar meer. Zowel bij de deelnemers als de organisatoren. Daarom worden nu al de eerste voorbereidingen getroffen om op 10, 17, 24, en 31 oktober een tweede serie te organiseren. Wil je daar als deelnemer, bedrijf of organisatie bij betrokken zijn, neem dan contact op met de Taskforce Innovatie Regio Utrecht. Volg de vorderingen via de sociale media.

FacebookTwitteremailinfo@ideaswaitingtohappen.com